29 apr. 2010

Vem fan...

... har kommit på headbanging?? Jag bara undrar!!

och varför lär jag mig aldrig att jag inte ska headbanga??




Aj, aj, aj.....

Dårarnas hus

Det var dags igen! Efter en tids sjukdom började det spritta i benen på Sparven och dansskorna gick nästan ut genom dörren själva. Vilken tur att den ståtliga och vackra amasonkvinnan fanns på plats som sällskap när det återigen var dans i dårarnas hus.

Spända och nyfikna gav de långbenta donnorna sig iväg...

Skulle sparven och den vackra amasonkvinnan lyckas med sitt uppdrag? Skulle de klara sig levande ifrån detta dårarnas hus? Kvällens utmaningar skulle visa sig bli många...

Värmen slog emot vid entren och de båda flickorna såg vilset på varandra för att sedan ge sig in i vimlet bland varma kroppar och rytm. Efter bara en kort tid träffade de på kvällens första utmaning. Mannen var artig och pratglad, tog med van hand ut Sparven i vimlet. Hans försök att splittra de båda kvinnorna skulle visa sig lyckas, åtminstone för en stund.

Sparven stod och tog igen sig då någon plötsligt knackade henne på axeln. Det skulle visa sig vara en ulv i fårakläder... Skulle Fågeln klara av denna kanske den största utmaningen för kvällen?! Den beryktade Balboan hade fått henne i sina klor och när hon intet ont anandes skred ut på golvet skrattade han rått inombords. Balboan var en berest, berömmande man. Åtminstone berömde han sig själv efter varje tur. Efter fyra danser av oupphörligt surr i örat lyckades fågeln slita sig ur klorna på denna livsfarliga varelse. Hon var fri! Pustandes drog Sparven sig till vattenhålet där hon träffade på sin väninna. Väninnan hade också slagits mot Balboan och alltså även hon lyckats komma därifrån med livet i behåll.

Efter många timmars försvarande mot allsköns märkliga kavaljerer, återstod endast en utmaning. Det skulle visa sig vara den svåraste att stå emot. Han dansade underbart och Sparven sveptes med i hans mjuka rörelser. Han förtrollade henne med sina gungningar och hade det inte varit kvällens sista dans hade han lyckats lura henne kvar i dårarnas hus.

Men liksom alla sagor slutar även denna lyckligt. Men det var i sista stund Sparven och amasonkvinnan lyckades ta sig levande ifrån huset med alla dårarna. Och kanske letar de efter nya utmaningar någon annanstans, någon annan gång...

26 apr. 2010

Vårskönt bokbyte

Äntligen har mitt paket kommit! I det fanns Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert och Prinsessan och mördaren av Magnus Nordin. Två böcker jag inte har hört så mycket om. Spännande!

I paketet fanns också en påse med härliga pärlor, några tepåsar och lite choklad. Kvällen är räddad! Min bokvän hade såklart också skrivit om sina tankar med innehållet.

Tack snälla bokvän för paketet! Det ska bli trevlig läsning!

Hoppas hoppas!

Tänk om det äntligen är min tur att vinna! Kolla här!

23 apr. 2010

Z!!??

Varför stavas ofta dansbandsnamn med z? Kan någon berätta det?! Varför?

22 apr. 2010

Efterlängtat besök

De två vackra jäntorna hade inte sett varandra på länge. Saknaden var stor och minnena många. Äntligen fick de träffas. 30 år av minnen tar tid att prata igenom...

21 apr. 2010

Öknens drottning

Solen strålade och en och annan vårkänsla letade sig fram. Den vackre, sexige springaren styrde nyskodd och fullpackad återigen kosan söderut mot ännu ett dansant äventyr.

Kungen hade lämnat sitt nybyggda slott obevakat med endast några grannar som nyfikna tittade ut. Vem var denna mystiska rödhåriga donna? Varför snokade hon runt och såg allmänt förvirrad ut? The Dancing Queen lyckades inte komma in i det vackra bygget utan bestämde sig för att tillbringa den stormiga men soliga eftermiddagen vid havet. Efter lång väntan behagade kungen att besvara rödtottens påringning och hon lyckades ta sig in i palatset. Frusen kurade hon ihop sig i soffan med en god bok i väntan på sin kung.

Kungen visade sig vara en utmärkt grillmästare och de båda avnjöt en utsökt supé. Tillsammans laddade de upp inför kvällen som visade sig bli minnesvärd...

De skånska spelemännen var uppvärmda och hade satt igång när herrskapet och deras följeslagare tågade in. Med van hand förde kungen ut sin rödhåriga vän på dansgolvet. Tonerna lockade deras kroppar till rörelse, det skulle bli en varm afton!

Efter åtskilliga timmar i öknen på golvet drabbades paret av en fruktansvärd upplevelse. En mäktig shejk la beslag på den röda mön. Han klamrade sig fast och de båda svettades i öknens ofattbara hetta. Nog för att Skåne ligger i söder, men vem kunde tro att det var lika hett som i Sahara?

Som vanligt gick den förtrollade kvällen alldeles för snabbt. Kungen och hans vänner sökte sig ut i den svalkande natten. Den vingliga parten kördes hem och lyckades till sist komma in i sin egen boning och de två resterande sökte sig hem till palatset. En välbehövlig måltid åts och en nödvändig dusch togs. Därefter sökte sig de båda till sina slafar. Småpratandes slumrade de efter några timmar in i en välbehövlig sömn.

Efter alldeles för få timmar till sängs var det dags för den slitna dansdrottningen att ge sig av till sitt eget rike. En lång färd väntade henne och kungen önskade henne en trevlig resa med hopp om snar återförening.

Tills de skulle träffas igen fick de båda drömma om att få dansa i varandras armar natten lång... Längtan var stor...

13 apr. 2010

Vem? Vad? När? Var? Hur? Varför?

Vem är jag?
Vad vill jag?
När vill jag?
Var vill jag?
Hur vill jag?
Varför vill jag?

Är det här en sån där jävla livskris?

Frågor som snurrar:

- Vill jag vara lärare? Om inte? Vad vill jag då göra? Vad vill jag bli?
- Vill jag bo i Stockholm? Om inte? Var vill jag bo?
- Hur länge vill jag bo i Stockholm? Jag saknar min familj och mina vänner...
- Varför grubblar jag så mycket? Är det för att jag inte gör / har gjort som andra brukar göra eller som andra tycker att jag ska göra? Tycker andra att jag gör fel?
- Vem är krisen till för? Borde jag förändra något? Är jag nöjd med mitt liv?
- Om jag flyttar, kommer pojkvännen att följa med? Antagligen inte... Vad vill jag?

(Livskrisen har tyvärr även satt sig i magen... Det verkar inte bara vara mensvärk...)

VAR SKA JAG TA VÄGEN?! Kan inte någon hjälpa mig att hitta svaren på alla frågor...

Vårskönt pocketbyte

Äntligen är det dags för det vårsköna pocketbytet!

För att underlätta för min hemliga vän, finns här lite ledtrådar...

* Vilken genre håller du dig helst till då du läser?
Deckare, verklighetsbaserade böcker

* Favoritförfattare?
Har läst de flesta titlarna av Paulo Coelho. Annars gillar jag Roslund & Hellström och Björn Hellberg

* Läser du på andra språk än svenska? Vilka?
Engelska går bra

* Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?
Jag lyssnar när jag kör bil. Cd-format

* Samlar du på böcker av någon särskild författare?
Just nu har jag inte plats att samla på böcker alls. Men jag älskar böcker! Av alla de slag...

* Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?
Ja här på min blogg finns det jag nyligen läst, en påbörjad lista om vad jag läst tidigare. Det finns också en lista på vad jag skulle vilja läsa.

* Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!)
Gärna bildning men framförallt spänning!

* Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?
Chic-litt... För smörigt...

* Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?
Borde läsa fler ungdomsböcker, då jag är lärare...

* Vad gör du helst på fritiden?
Förutom att läsa, pärlar jag, dvs. gör egna smycken. Jag spelar tvärflöjt och piano när tillfälle ges. Det blir nog en hel del tv tyvärr... Mitt stora intresse är just nu också bugg...

* Samlar du på något?
Pärlor...

* Favoritfärg?
Turkos

* Teve-serier som du uppskattar?
"Halv-åtta hos mig" älskar jag! Annars sjukhus- och polisserier

* Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst?
Gillar spänning...

* Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?
Dricker inte kaffe, men te är gott. Gärna starkare

* Vilket slags godis tycker du bäst om?
Choklad, marsipan, surt

* Stjärntecken?
Jungfru

* Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket som ska föra tankarna till våren?
Plantor, frön...

* Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett vårskönt paket?
Pärlor

* Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)?
Ingen skickar väl en katt...

Det var väl allt skulle jag tro... Behöver du mer hjälp, fråga....

12 apr. 2010

7 apr. 2010

Slaget om Pärlan

Regnet hängde i luften när jag i min lånade blänkande springare färdades söderut mot Skånes vackraste slott. Kungen befann sig i sitt palats och pirrig bultade jag på porten. Där stod han, dansens konung och till lika laxens beskyddare. Men denna afton skulle vi inte rädda havets skönheter, utan istället ägna oss åt ett annat krig.

Vi fortsatte vår resa mot sydligare breddgrader och efter en tids färd kunde jag parkera min springare i det ännu ej gröna gräset. Slaget den här skymningen skulle ske inomhus i sundets Pärla. Förväntansfulla stegade vi in och möttes av våra fårade motståndare. Medelåldern denna afton sänktes betydligt när vi hand i hand tågade in på slagfältet.

De rytmiska kroppsrörelserna hade tagit sin början och vi armbågade oss fram mot en ledig golvyta. Med vana armar och ben började kungen att mjuka upp mina stela leder. Till skillnad mot våra motståndare skulle mina gångjärn faktiskt bli smidigare allt eftersom kvällen fortskred.

Tuffa antagonister höll stånd länge och väl. Vassa armbågar och nedspringningsförsök var deras ofta framgångsrika vapen. Men min stolte och vackre kung visade hur en slipsten skulle dras. Med säker hand förde han mig smidigt undan alla golvets faror. Det gick rent ut sagt som en dans!

När vi utmattade konstaterade att vi vunnit slaget och förgjort allt motstånd, begav vi oss till ett anrikt värdshus och färtärde en välförtjänt kvällsvard. Kvällen skulle snart nå sin ände. Ingen av oss verkade vilja skiljas åt, men morgondagen gjorde sig påmind och därför satte vi oss åter i den gråskimrande springaren.

Väl framme vid slottet tog vi farväl och jag tror att vi båda hoppas att tiden går fort till nästa gång vi ses.

5 apr. 2010

Vad är väl en bal på slottet..?

Kungen kom rullande i sin nya, blänkande springare. Han var ljuvligt doftande och lika söt som vanligt. Nervös sätter jag mig på hans högra sida och färden tar sin början. Mot vackra toner, svettiga kroppar och dansande par.

Rök och höga toner strömmar ut då vi väntande står och småpratar. Larmet från både pratande människor och varning för brand överröstar både tankar och ord. Lyckligtvis tystnar åtminstone det ena larmet.

Med fuktiga händer och skakande knän fattar jag min kungs händer. Han för mig säkert ut på golvet och ler. Vi har båda längtat efter det som komma skall. Taktslagen känns i kroppens alla delar och kvällen har nu börjat på allvar. Stela och lite vingliga snurrar vi oss runt bland toner, människor och Arvingar.

Efter åtskilliga timmar och danssteg är vi lyckliga och varma. Med pärlor av svett i pannan kommer vi varandra nära för sista gången den här natten. Sista dansen går som vanligt för fort...

Att musik, dans och en kung kan få en kväll att bli alldeles... alldeles underbar, det vet jag nu!

Vårskönt bokbyte

Äntligen är det dags för ett nytt pocketbyte!

Varför är saker så jobbiga?

Jag är inte alltid världens mest positiva människa men jag är verkligen inte någon pessimist.

Just nu är jag bara så less på människor som alltid ser saker som besvärliga... Saker kan inte vara jobbiga hela tiden, alltid, jämt, ständigt, oupphörligt, oavbrutet, för jämnan...

Hur kommer det sig att man blir sådan? Hoppas att jag aldrig blir så tråkig!!!

4 apr. 2010

Påskafton

Frisbeegolf i det ljuvliga vårvädret! Mer sånt!

Skönt att slippa tänka på att fixa något. Jag behövde bara dyka upp och fixa stugan och duka. Sedan kunde jag bara ägna mig åt sällskapet, den goda maten och åt mina flaskor. Lugn och trevlig kväll.

Värt att notera är den ljuvliga frysta citrontårta Elin hade gjort.

Satt och löste sudouko och eldade i kaminen när de andra tog sovmorgon på påskdagen. Underbar morgon!

3 apr. 2010

Ett öga rött

Av: Jonas Hassen Khemiri
År: 2003
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: Denna roman utspelas i huvudet på Halim, i hans dröm- och tankevärld, en värld präglad av förvirring och tankeskärpa i lika delar, av längtan, ömhet och en vilja att hitta ett mål i livet. En berättelse på bruten svenska, rytmisk och komisk, grammatiskt självsvåldig men mänskligt mitt i prick. Halim är en ung högstadiekille som gått vilse i en fundamentalistisk idévärld. Han ska återupprätta blattarnas heder, men kommer underfund med att det inte alltid är riktigt så enkelt som han tror. En rolig och rörande debutroman. Halim bor ensam med sin pappa på Söder. Han har flyttat in från Skärholmen, delvis för att fadern vill fly undan de smärtsamma minnena av sin hustrus sjukdom och död, delvis för att Halim ska få se något annat än ett förortstorg. Men Halim tycker att fadern börjat tappa skärpan och tron, blivit en svikare. Halim drömmer om att bli en sorts superblatte - en tankesultan - och återupprätta alla blattars heder. Samtidigt försöker han hålla sig på avstånd från bråk i skolan (utan att lyckas särskilt bra) och komma lite närmare en flicka han spanat in (och stöter på problem där också).

Zahiren

Av: Paulo Coelho
År: 2005
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: Bokens händelseförlopp kretsar kring försvinnandet av trettioåriga Esther, en krigskorrespondent som är gift med bokens berättarröst, en bästsäljande författare likt Coelho själv. Blev hon mördad? Kidnappad? Trött på sittäktenskap? Eller rymde hon med "vännen" Mikhail, som också kan ha varit hennes älskare? Trots att Esthers man försöker gå vidare i livet och förälskar sig i en annan kvinna, växer hans besatthet av fruns minne. När Mikhail dyker upp två år senare med löfte om att hjälpa honom hitta Esther, ger de sig ut på en självrannsakande resa igenom Europa och vidare till Centralasien.

Djävulen och fröken Prym

Av: Paulo Coelho
År: 2000
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: En by behärskad av girighet, feghet och fruktan. En man plågad av mörka upplevelser i det förflutna. En kvinna på jakt efter lyckan. Inom loppet av en enda vecka måste de alla välja sin egen väg. Kommer de att välja det goda eller det onda? En mystisk främling kommer till den avsides belägna byn Viscos. Med sig har han 11 guldtackor och en märklig skugga. Den gamla Bertha, som dag efter dag har suttit utanför sitt hus vid infarten till byn, känner igen skuggan som den länge förebådade Djävulen, som kommer att föra Viscos mot dess undergång. Främlingen söker svaret på den enda fråga som betyder något för honom: är människan innerst inne god eller ond? Byborna tar emot honom med öppna armar och tilldelas därmed olika roller i ett avancerat spel som kommer att märka dem för livet.

Veronica bestämmer sig för att dö

Av: Paulo Coelho
År: 1998
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: Veronika är ung och vacker, har vänner och beundrare att gå ut med, fast jobb och en familj som tycker om henne, men det är ändå något som fattas i hennes liv. Morgonen den 11 november 1997 bestämmer hon sig därför för att dö. Hon tar en överdos sömntabletter bara för att lite senare vakna upp på närmaste sjukhus. Där berättar man för henne att även om hon lever, så är hennes hjärta skadat och hon har bara några få dagar kvar att leva. Berättelsen följer Veronika genom dessa intensiva dagar medan hennes erfarenheter får henne att stilla undra vad galenskap egentligen är. Hon inser nämligen att varje ögonblick vi lever är resultatet av ett medvetet val mellan liv och död

P.S. Jag älskar dig

Av: Cecilia Ahern
År: 2004
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: En del människor väntar ett helt liv på att hitta sin själsfrände, men inte Holly och Gerry. De avslutar varandras meningar och till och med när de bråkar kan de inte låta bli att skratta. Holly kan inte tänka sig ett liv utan Gerry. Ingen kan det. Och det är så hela idén med "listan" kommer till ... som ett skämt. Om något skulle hända honom ska han ge henne en lista med saker att göra så att hon vet vad hon ska göra med varje dag. Det otänkbara händer plötsligt. Gerry blir sjuk och dör. Tre månader efter hans död får Holly ett mystiskt paket av sin mamma. När Holly öppnar det ser hon att Gerry hållit sitt ord. Han har efterlämnat sig en "lista", eller rättare sagt ett brev per månad under ett år efter sin död, med instruktioner till Holly om vad hon ska göra för att komma över honom. Varje brev avslutas med P.S. Jag älskar dig.

I cirkelns mitt

Av: Dan Brown
År: 2001
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: När en ny NASA-satellit fångar bevis på ett häpnadsväckande sällsynt fynd begravt djupt ner i den arktiska isen kan det ifrågasatta rymdorganet utropa att de vunnit en efterlängtad och nödvändig seger - en seger som har en avgörande betydelse för det amerikanska rymdprogrammet och i den pågående presidentvalkampanjen. Presidenten ligger dåligt till i opinionsundersökningarna och han ger sin personliga underrättelseanalytiker Rachel Sexton i uppdrag att fara till Milne Ice Shelf för att verifiera fyndets autencitet. Ackompanjerad av ett expertteam, som inkluderar den karismatiske akademikern Michael Tolland, lyckas Rachel komma fram till det otänkbara: hon finner bevis för att detta är en vetenskaplig bluff - ett fruktansvärt fräckt bedrägeri som hotar att skaka supermaktens alla relationer och därmed försätta hela världen i ett osäkert tillstånd. Men innan Rachel kan kontakta presidenten blir hon och Michael attackerade av ett gäng lönnmördare som styrs av en osynlig agent (power broker) som med alla medel tänker dölja sanningen. De flyr för sina liv i en miljö som är lika ödslig som farlig och deras enda hopp om överlevnad ligger i att ta reda på vem som ligger bakom denna mästerliga bluff. Sanningen, kommer de att lära sig, är det mest chockartade bedrägeriet av dem alla.

Gåtornas palats

Av: Dan Brown
År: 2006
Betyg 1 2 3 4 5

Handling: När the National Security Agencys oslagbara dator hittar en kod den inte kan forcera kallar man in sin bästa kryptoanalytiker, den brillianta Susan Fletcher. Det hon upptäcker sänder chockvågor genom maktens korridorer. NSA hålls som gisslan - inte med hjälp av vapen utan med en kod som är så komplex att om den släpps fri skjuts hela USA:s underrättelsetjänst i sank. Susan Fletcher fångas i en härva av hemligheter och lögner, och hon slåss för att rädda NSA som hon har ett starkt förtroende för. Efter att ha förråtts av alla får hon inte bara slåss för sitt land utan också för sitt liv. Till sist förstår hon att hon även slåss för att mannen som hon älskar ska få behålla livet.

Sprängaren

Av: Liza Marklund
År: 1998
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: Södra Hammarbyhamnen. Klockan är 03.17 på morgonen, en vecka före jul. En bomb ödelägger Olympiastadion. På den söndertrasade läktaren hittas resterna av den dynamiska och beundrade OS-chefen, Christina Furhage. Om ett halvår ska de olympiska sommarspelen hållas i Stockholm. Sprängaren måste gripas, till varje pris. Tidningen Kvällspressen sätter Annika Bengtzon, en ung småbarnsmamma som just utnämnts till chef över kriminalredaktionen, att bevaka mordet. Hon börjar nysta i offrets förflutna. Det finns något under Christina Furhages perfekta yta som utlöst det vidriga brottet. Utan att hon förstår det sätter Annika igång krafter som till slut hotar hennes eget liv.

Vägen till Jerusalem

Av: Jan Guillou
År: 1998
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: Detta är berättelsen om hur Arn, sedan han blivit moderlös, tas om hand av cisterciensermunkarna vid Varnhems kloster och av dem får den yppersta av sin tids andliga och världsliga bildning. Av den väldige broder Guilbert de Beaune lär han sig också hantera båge och svärd som en riddare utan fruktan och tadel. Ty cisterciensermunkarna har förstått att Arn nog inte är ämnad att bli en klosterbroder utan skulle kunna göra mera nytta som en Kristi stridsman och trons försvarare i Det heliga landet. Om dessa planer är emellertid Arn okunnig när han som 17-åring återvänder till fädernegården, där han ofrivilligt dras in i de pågående intrigerna mellan rivaliserande tronpretendenter i ett av maktstrider sönderslitet Sverige. Vägen till Jerusalem är första delen i en trilogi från korstågstiden.

Bäst: Tiden i klostret

Sämst: Krigsscenerna

På västfronten intet nytt

Av: E.M. Remarque
År: 1929
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: E.M Remarques bok är till stor del självbiografisk, och ger uttryck för hans upplevelser av första världskriget. Den 19-årige tyske soldaten Paul Bäumer och hans kamrater är stationerade vid västfronten. Förhållandena i skyttegravarna är ohyggliga. Soldaterna blir allt mer avtrubbade, men mitt i smutsen, lidandet och ångesten finns trots allt också kamratskap, värme och humor.

Pojken som kallades det

Av: Dave Pelzer
År: 2001
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: När Dave Pelzer vid tolv års ålder omhändertogs av myndigheterna uppdagades en skakande historia. Sedan fyra års ålder hade han vanvårdats och systematiskt misshandlats av sin psykiskt sjuka mor. I dag är Dave vuxen. Med beundransvärt mod lyckades han inte bara överleva utan också skapa sig ett tryggt och meningsfullt liv. Det här är hans egen berättelse - en djupt gripande och samtidigt förunderligt livsbejakande skildring.

Bäst: Skildringen

Sämst:

Omdöme: Läsvärd

Alkemisten

Av: Paulo Coelho
År: 1995
Betyg 1 2 3 4 5

Handling: Alkemisten är den magiska historien om Santiago, en andalusisk herdepojke, som följer sin dröm om att finna en av världens dyrbaraste skatter. Från sitt hem i Spanien reser han till marknaderna i Tanger och genom Egyptens öken till ett livsavgörande möte med alkemisten. Historien om de skatter som Santiago finner på sin väg lär oss den viktigaste av alla visdomar: att lyssna till sitt hjärta, att förstå tecknen på livets väg och framför allt att följa sina drömmar.

Bäst: Språket

Sämst:

Omdöme: Läsvärd

Da Vinci koden

Av: Dan Brown
År: 2004
Betyg 1 2 3 4 5

Handling: Konsthistorikern och symbolikexperten Robert Langdon befinner sig i Paris för att hålla en föreläsning när han väcks av ett viktigt telefonsamtal. Den åldrade intendenten på Louvren har blivit brutalt mördad inne på museet, och ett märkligt chiffer har hittats intill hans kropp. Langdon kallas till platsen för att hjälpa till att lösa gåtan, ovetandes att polisen också håller honom för misstänkt till dådet. Medan Langdon och den franska polisens kryptograf, Sophie Neveu, söker avtäcka det gåtfulla meddelandet finner de ledtrådar gömda i Leonardo da Vincis verk - ledtrådar som är synliga men samtidigt skickligt förklädda av konstnären. En koppling till den mördade intendenten stärks när det avslöjas att han tillhört Prieur de Sion - det sekreta sällskap som innehållit medlemmar som Newton, Botticelli, Victor Hugo och da Vinci. Langdon misstänker nu att de är en fantastisk historisk hemlighet på spåren, en hemlighet som genom århundradena bevisats var lika upplysande som farlig. Ifall det labyrintiska pusslet inte hinner dechiffreras i tid går en explosiv forntida sanning i graven. En rasande kapplöpning vidtar.

Bäst: Tempot, det mystiska

Sämst:

Omdöme: Läsvärd, lättläst

Populärmusik från Vittula

Av: Mikael Niemi
År: 2000
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: Matti och hans tystlåtna kompis Niila växer upp i det barnrika kvarter i Pajalas utkant som i folkmun kallas Vittulajänkkä, förkortat Vittula, och i översättning betyder Fittmyren, så kallat »som ett slags rå hyllning till den kvinnliga fruktsamheten«. Det är sexti- och sjuttital, vägarna asfalteras, småjordbruken läggs ned, rockmusiken gör sin entre. De äldre generationerna bjuder dock hårt motstånd mot nymodigheterna, arvet från trettitalets magerår och från laestadianismen sitter djupt rotat. Men Mikael och hans kompisar drömmer om ett annat liv, det som kan anas bortom Tornedalens horisont.

Bäst: Skildringarna av 60-70-talet

Sämst: Det onaturliga inslaget

Omdöme: Läsvärd, lättläst

Ondskan

Av: Jan Guillou
År: 1981
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: I Ondskan beskrivs våldet i den svenska vardagen. Vi får följa huvudpersonen Eriks fostran i ondska från hemmet med den sadistiske fadern till skolgården med dess gängbildningar. Erik blir relegerad på grund av sitt brutala uppträdande och hamnar på internatskola. Det är en värld fylld av pennalism, och Erik drivs in i sökandet efter motståndets villkor. Men hans försök att hävda sig mot de äldre kamraternas förtryck leder in i en spiral av våld och motvåld som han i längden inte kan bemästra. Det leder till öppet krig. Till slut är Erik beredd att ta den avgörande hämnden

Bäst: Beskrivningar, känslorna

Sämst:

Omdöme: Läsvärd. Jag har läst den flera gånger

Sagan om ringen

Av: J.R.R. Tolkien
År: 1959
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: Det är fest hos hoberna, ett småväxt folk som vill leva i lugn och ro med skummande öl och goda historier. Men i deras ägo finns en märkvärdig ring, Härskarringen, som kan förvandla gott till ont. Långt bort i skugglandet Mordor gör den onde trollkarlen Sauron upp planer på att erövra ringen. Hoberna har bara en utväg - att förstöra ringen i Domedagsklyftan. Ett litet utvalt sällskap med hoben Frodo i spetsen ger sig iväg på det ödesdigra uppdraget, en vandring fylld av äventyr och fasor. Sagan om ringen är den första delen i trilogin om Härskarringen.

Bäst: Beskrivningarna

Sämst: De långa styckena med poetiskt trams

Omdöme: Ganska svårläst men ok

Luftslottet som sprängdes

Av: Stieg Larsson
År: 2007
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: Den tredje och avslutande delen i Millennium-serien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander överlevde att bli levande begravd, men hennes problem är långt ifrån över. Starka krafter vill tysta henne en gång för alla. Samtidigt gräver Mikael Blomkvist i Salanders dolda förflutna och kommer snart sanningen på spåren. Han skriver på ett avslöjande reportage som kommer att rentvå Lisbeth Salander och skaka regeringen, Säpo och hela landet i dess grundvalar. Äntligen finns en chans för Lisbeth Salander att göra upp med sitt förflutna och en möjlighet för rättvisan - den verkliga - att segra.

Bäst: Tempot, spänningen

Sämst: Inte särskilt trovärdig

Omdöme: Läsvärd

Flickan som lekte med elden

Av: Stieg Larsson
År: 2006
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: I uppföljaren till Män som hatar kvinnor är det Lisbeth Salander som står i centrum. En rad dramatiska händelser får Lisbeths mörka förflutna att göra sig påmint och när hon dras in i en mördarjakt där hon själv är villebråd bestämmer hon sig för att göra upp med det förgångna en gång för alla. Samtidigt har Mikael Blomkvist på Millennium fått korn på hett nyhetsstoff. Två journalister, Dag och Mia, kan visa avslöjande fakta om en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Många av de personer som utpekas har högt uppsatta positioner i samhället. När Dag och Mia blir brutalt mördade och misstankarna riktas mot Salander bestämmer sig Blomkvist för att driva sin egen utredning. Han upptäcker snart ett samband mellan morden och traffickingtemat. Den fruktade Zala, vars namn ständigt förekommer i utredningen, visar sig dessutom ha kopplingar till en viss Lisbeth Salander...

Bäst: Lisbeth Slander

Sämst: Inget slut, en "mellanbok"

Omdöme: Läsvärd

Män som hatar kvinnor

Av: Stieg Larsson
År: 2005
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: Mikael Blomkvist, ekonomireporter, döms till fängelse för förtal av finansmannen Wennerström, och beslutar sig för att ta time-out från sitt jobb på tidskriften Millennium. I samma veva får han ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart bara vara en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hänt Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Till sin hjälp får han Lisbeth Salander, en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher.

Bäst: Spänningen och tempot

Sämst: Det snabba slutet

Omdöme: Läsvärd, Mycket bättre än filmen.

Låt den rätte komma in

Av: John Ajvide Lindqvist
År: 2004
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: När det ofattbara kommer till Blackeberg är det först ingen som märker något. Det är senhöst 1981 och livet i förorten pågår som vanligt. Men när kroppen av en tonårig pojke, tömd på blod, hittas i närliggande Vällingby börjar rykten om ritualmord sprida sig, inte minst på löpsedlarna. Ännu anar ingen vad det verkligen är fråga om. Tolvårige Oskar fascineras av mordet, men det är inte det viktigaste som händer i hans liv. Det har flyttat in en ny tjej i porten bredvid. Dom blir vänner. Dom blir något mer. Men det är något som är fel med henne. Något som inte stämmer. Och hon kommer bara ut på natten.

Bäst: Spänningen, beskrivningarna

Sämst: Filmatiseringen

Omdöme: Läsvärd, MYCKET bättre än filmen

2 apr. 2010

Fullspäckat

Påsklov:

Fredag: Bilresa till Torup
Lördag: Frisbeegolf i Halmstad och påskfest i Ingemansbo
Söndag: Dans till Arvingarna på Björkgården i Varberg
Måndag: Vilodag
Tisdag: Ev dans om knäna tillåter
Onsdag: Vilodag, bilservice och shopping
Torsdag: Jobb
Fredag: Kompisdag
Lördag: Dans till Perikles i Ekebo
Söndag: Bilresa till Stockholm

1 apr. 2010

Människohamn

Av: John Ajvide Lindqvist
År: 2008
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: En vinterdag står Anders med sin sexåriga dotter Maja vid Gåvasten. Maja pekar på något ut över den snötäckta isen men Anders kan inte se vad. Maja går för att undersöka och fem minuter senare börjar mardrömmen. Maja försvinner. Spårlöst. Anders och hans hustru Cecilia har inte längre något barn. Förtvivlan och skilsmässa återstår. Ett par år senare återvänder Anders till ön, nersupen och deprimerad. Då nås han av ett meddelande som tänder ett vansinnigt hopp: Maja finns ännu i världen, på en plats där han inte kan nå henne. Ett sökande tar sin början. Det kommer att föra Anders till Domarös hemlighållna förflutna, mot havets mörka hjärta. Genom avgrunden måste han gå för att finna den han älskar. Om det nu verkligen är hon. En mopedmotor hörs i skogen om nätterna. Brevlådor vandaliseras och hus brinner. Havet kastar sig mot klipporna. Någon hatar oss. Människohamn är en saga om kärlek, hat och magi. Det är berättelsen om de dolda krafter som har skapat skärgården.

Bäst: Det magiska och onaturliga.

Sämst: Handlingen blir lite för konstig på vissa ställen.

Omdöme: Jag hade högre förväntningar på boken, blev besviken.