26 feb. 2010

Den förlorade symbolen

Av: Dan Brown
År: 2009
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: Robert Langdon blir återigen indragen i en märklig historia och hans kunskaper om koder och symboler ställs på prov. Den här gången handlar det om frimurarnas gamla seder. Ska han lyckas hitta den förlorade symbolen och hinna rädda sina vänners liv.

Bäst: Spänningen gör att läsaren hålls kvar, korta kapitel.

Sämst: Lik de andra böckerna, förutsägbar.

Omdöme: Samma man, samma upplägg... Det känns som om man kan det här nu. Lättläst och spännande men inte så mycket överraskningar. Vi vet nu vad som kommer att hända. Dags för något nytt kanske?

21 feb. 2010

En sorts kärlek

Av: Ray Kluun
År: 2008
Betyg 1 2 3 4 5

Handling: Sten är otrogen och kommer alltid att vara otrogen. Så gott som alltid lyckas han hålla sina affärer hemliga för sin fru. Paret lever tillsamans med sin dotter i Amsterdam. De är framgångsrika på sina arbeten, de tjänar bra och har allt. Dagen kommer då allt kommer att ändras. Carmen har bröstcancer. Sten finns där för henne på alla behandlingar men han behöver mer än vad Carmen kan ge.

Bäst: Man fick en stark känsla för personerna, man kände med dem. Tårarna sprutade i slutet.

Sämst: Svinet Sten!

Omdöme: Läsvärd, man får dubbla känslor av boken.

14 feb. 2010

Berättelsen om herr Roos

Av: Håkan Nesser
År: 2008
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: Valdemar väljer att hålla tyst om sin lottovinst. Han säger upp sig från sitt arbete utan att berätta för sin familj, han köper ett litet torp i hemlighet. Han låtsas åka till arbetet men åker istället till sin fristad. Han träffar på Anna, en ung flicka som har det jobbigt i livet. Tillsammans försvinner de och kriminalinspektör Barbarotti ska försöka ta reda på hur historien hänger ihop.

Bäst: Första delen av boken handlar om den ovanliga historien om Valdemar. Det är omöjligt att lägga undan boken. Bra slut, inte direkt förutsägbart.

Sämst: Polisdelen kunde man hoppat över.

Omdöme: Mycket läsvärd. Vad skulle jag göra om jag vann pengar, skulle man våga göra som Valdemar?

7 feb. 2010

En helt annan historia

Av: Håkan Nesser
År: 2007
Betyg 1 2 3 4 5

Handling: Berättelsen utspelar sig till stor del i Frankrike där en fruktansvärd olycka påverkar de turistande svenskarna. De inblandade blir efter fem år mördade en efter en. Mördaren varnar Barbarotti via brev om vem som ska dö. Vilket är motivet? Vad har personerna gemensamt?

Bäst: Spänningen och de nya trådarna gör att handlingen förs framåt.

Sämst: Bifigurerna och händelserna runt omkring.

Omdöme: En bra krimnalroman, svår att lägga ifrån sig.

1 feb. 2010

Flickan under gatan

Av: Roslund & Hellström
År: 2008
Betyg 1 2 3 4 5

Handling: 43 övergivna barn hittas. De pratar inte svenska, är drogpåverkade och vet inte var de befinner sig. En död kvinna hittas på ett sjukhus, hennes död är inte naturlig. Vad är det egentligen som gömmer sig i Stockholms undre värld? Ewert Grens får fullt upp med att hinna lösa fallen samtidigt som hans älskade blir allt sjukare.

Bäst: Intressant och spännande att få titta in i Stockholms undre värld.

Sämst: Handlingen runt omkring börjar bli tjatig.

Omdöme: Mycket spännande. I efterorden nämnde författarna att det som verkar sannolikt är påhittat och att det som verkar påhittat är sannt. De orden har bitit sig fast hos mig. Barn har alltså levt i tunnlarna under staden. Hur kan det komma sig!?